Tuesday, August 2, 2011

KHUTBAH NABI S.A.W. MENGENAI RAMADHAN :)

Wahai manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan ALLAH dengan membawa berkat, rahmat dan keampunan. Inilah bulan yang paling mulia di sisi ALLAH. Hari-harinya adalah hari-hari yang paling afdhal. Malam-malamnya adalah malam yang paling afdhal. Detik-detiknya adalah detik-detik yang paling afdhal.

Inilah bulan di mana kamu semua menjadi tetamu ALLAH. Inilah bulan di mana kamu semua dimuliakan olehNYA. Di bulan ini nafas-nafasmu dihitung sebagai tasbih. Tidurmu sebagai ibadah. Amal-amalmu diterima. Doa-doamu dimakbulkan.

Berdoalah kepada TUHANmu dengan niat yang tulus dan hati suci, agar DIA membimbingmu ketika menjalani puasa dan ketika membaca KitabNYA yang mulia.

Celakalah yang tidak mendapat keampunan ALLAH di bulan yang agung ini.

Kenanglah kelaparan dan kehausan di Hari Qiamat di saat-saat kamu berasa lapar dan dahaga ketika berpuasa di bulan ini. Bersedekahlah kepada faqir dan miskin. Muliakan orang yang lebih tua dari kamu. Sayangi yang lebih muda dari kamu. Sambunglah tali persaudaraan sesama ummah.

Jaga lidahmu. Tahan pandanganmu dari apa yang tidak halal dipandang. Tahanlah telingamu dari apa yang tidak halal didengar.

Kasihilah anak-anak yatim, nescaya anak-anak yatimmu dikasihi manusia setelah kematianmu.

Bertaubatlah kepada ALLAH dari dosa-dosamu. Angkatlah tangan-tanganmu untuk berdoa pada waktu-waktu solatmu. Itulah saat-saat yang paling afdhal kerana ketika itulah ALLAH AZZA WA JALLA memandang hamba-hambaNYA denga penuh kasih sayang, DIA mendengar kita ketika kita berbisik-bisik (munajat) kepadaNYA. DIA datang kepada kita ketika kita memanggilNYA. DIA mengabulkan doa-doa kita ketika kita berdoa padaNYA.

Wahai manusia! Sesungguhnya dirimu terbelenggu kerana perbuatanmu. Bebaskan dirimu dengan banyak-banyak memohon ampun (beristighfar) kepadaNYA. Bahumu berat menanggung dosa-dosamu. Oleh itu, ringankanlah bebanmu itu dengan lama-lama bersujud. Ketahuilah! Sesungguhnya ALLAH SWT bersumpah dengan kemuliaanNYA bahawa DIA tidak akan menyiksa orang yang mendirikan solat dan orang-orang yang bersujud. DIA juga bersumpah bahawa DIA tidak akan menghumban mereka ke dalam api neraka pada hari manusia dibangkitkan menuju TUHAN sekalian alam.

Wahai manusia! Barangsiapa di antara kamu memberi hidangan berbuka puasa (ifthar) kepada orang-orang mukmin yang berpuasa di bulan ini, maka di sisi ALLAH sama nilainya dengan membebaskan seorang hamba. Dia juga diberi keampunan atas dosa-dosanya yang lalu. Sahabat-sahabat ra bertanya: "Ya RasulALLAH! Tidak semua kami mampu berbuat demikian". RasulALLAH SAW bersabda : "Jagalah dirimu dari api neraka walaupun dengan sepotong kurma. Jagalah diri kamu dari api neraka walaupun dengan seteguk air. Sesungguhnya ALLAH SWT tetap memberi pahala kepada orang yang beramal walaupun sedikit amalnya, jika ia benar-benar tidak mampu melakukan lebih dari itu".

Wahai manusia! Barangsiapa yang memperindah akhlaknya di bulan ini, ia pasti berjaya melintasi Sirat pada Hari Qiamat ketika kaki-kai tergelincir. Barangsiapa jua yang meringankan beban kerja pembantu dan pegawainya di bulan ini, ALLAH akan meringankan beban hisabnya di Hari Qiamat. Barangsiapa yang menahan kejahatannya di bulan ini, ALLAH akan menahan murkaNYA pada hari ia berjumpa denganNYA. Barangsiapa yang memuliakan anak yatim di bulan ini, ALLAH akan memuliakannya pada hari ia berjumpa denganNYA. Barangsiapa yang menyambungkan tali persaudaraan (silaturrahim) di bulan ini, ALLAH akan menghubungkan dia dengan kasih sayangNYA pada hari ia berjumpa denganNYA. Barangsiapa yang memutuskan silaturrahim di bulan ini, ALLAH akan memutuskan ia dengan kasih sayangNYA pada hari ia berjumpa denganNYA.

Barangsiapa yang mendirikan solat sunat di bulan ini, ALLAH akan membebaskannya dari seksaan api neraka. Barangsiapa yang melakukan solat fardhu, baginya ganjaran 70 kali solat fardhu pada bulan yang lain. Barangsiapa yang memperbanyak selawat kepadaku pada bulan ini, ALLAH akan memberatkan timbangannya pada hari timbangan meringan. Barangsiapa yang membaca satu ayat Al Quran di bulan ini, pahalanya seperti mengkhatamkan Al Quran di bulan lain.

Wahai manusia! Sesungguhnya pintu-pintu syurga dibukakan bagimu di bulan Ramadhan ini. Maka mohonlah kepada TUHANmu agar-agar pintu syurgaNYA tidak akan tertutup bagimmu sampai bila-bila. Sesungguhnya pintu-pintu neraka tertutup bagimu di bulan Ramadhan ini. Maka mohonlah kepada TUHANmu agar pintu-pintu lubang neraka akan terus tertutup bagimu sampai bila-bila. Sesungguhnya syaitan-syaitan terbelenggu di bulan Ramadhan ini. Maka mohonlah kepada TUHANmu agar syaitan-syaitan tidak akan lagi menguasaimu sampai bila-bila.
Amirul Mukminin 'Ali bin Abi Thalib Karamallahu Wajhah berkata: "Aku berdiri dan berkata : "Ya RasulALLAH! Apakah amal yang paling utama di bulan ini?" Jawab Nabi saw : "Ya Abal Hassan! Amal yang paling utama di bulan ini adalah mejaga diri dari apa yang diharamkan ALLAH SWT."

No comments:

Post a Comment

Also read:: Blogger yg bezz~